Bulionówka, inaczej barszczówka., to nieduża miseczka z uszkami, która może zaoferować wiele zastosowań. Jakie danie i w jaki sposób można w niej podać by zrobić eleganckie wrażenie na gościach? Oraz dlaczego każda gospodyni powinna mieć w swojej zastawie te małe cudeńka?
Bulionówka – kiedy się przyda?
Niepozorna bulionówka daje wiele możliwości. Jest dużo bardziej praktyczna niż np. filiżanka do zupy. Można zarówno podać w niej przystawkę, jak i pierwsze danie. Pasuje do codziennego obiadu ale można też zaserwować w niej danie podczas odświętnego, rodzinnego obiadu, gdy stół jest niecodziennie przystrojony. Gładka biała bulionówka pasuje praktycznie do każdej zastawy (bulinówki znajdziesz m.in. na https://www.e-sas.pl/bulionowki-i-miseczki).
Co podawać w bulionówce?
-Można w niej zaserwować zupę z delikatną wkładką.
-Doskonale sprawdzi się też jako naczynie na barszcz do którego osobno, na talerzyku podane będą paszteciki.
-Tradycyjny, coniedzielny rosół zaprezentuje się w niej absolutnie pięknie.
-Każda zupa krem podana w bulionówce będzie robić wrażenie, zwłaszcza jeśli będzie udekorowana odrobiną białej śmietany i zieleniną, grzankami, lub kolorowym pieprzem.
-Desery, np. tiramisu, lub inne słodkości, które można przygotować w naczyniach jednoporcjowych, jak np. budyń.
Jedna bulionówka, różne zastawy
Jeśli biel bulionówki już nudzi lub niekoniecznie pasuje do wzorzystej zastawy, można przełamać ją kolorową, dopasowaną do reszty stołu serwetką, którą należy ułożyć na talerzyku na którym powinna stać barszczówka.